woensdag 28 maart 2012

Australie - Appeltjes plukken in Batlow

Aangezien het nog minstens een week, mogelijk langer, zou duren voordat onze werkplek in Bourke bereikbaar zou zijn (laat staan al de modder op de velden die nog tijden zou blijven liggen!) en we geen zin hadden om nutteloos te wachten, besloten we ander werk te zoeken. Via de buurman van de lieve mensen waar we 2 nachtjes lekker droog hebben kunnen slapen konden we in Batlow aan de slag als appelplukkers.
De reis hiernaartoe, zo’n 7 uur in de auto, was al een hele belevenis. Overal had het al dagen geregend, en de helft van de wegen in New South Wales was afgesloten vanwege overstromingen. En wij hadden het geluk dat we overal precies tussendoor konden rijden. We hadden wel een stuk met flink hoog water waar we doorheen moesten, maar daar bleef het bij, geweldig! Wel indrukwekkend om al het water om je heen te zien op de velden.

I
n Batlow kregen we onze eigen cottage en de dag nadat we aankwamen konden we meteen aan de slag. De afgelopen weken zijn we alles te weten gekomen over appels plukken, namelijk:
-        Dat wij ervan houden om op ons ‘gemakje’ te werken. Ruim 4000 kilo appels plukken op een dag vinden we wel genoeg, terwijl andere plukkers dit in hun eentje kunnen plukken, niet normaal!
-        Dat je de appels als eieren moet behandelen.
-        Dat een derde van de appels op de grond valt tijdens het plukken, deze mag je alleen niet meer oppakken.
-        Dat je leert te leven met krassen op je armen en benen, zwiepende takken in je oog en continue spierpijn overal!
-        Maar dat de rugpijn een echte killer is! Na een dag werken kan je niet veel anders dan op je bed liggen en wachten op een massage (helaas is de wederhelft er niet veel beter aan toe...).
-        Dat de pijntjes er niet minder op worden met de tijd, hoe vaak men dit ons ook probeerde wijs te maken.
-       Dat je erg chagrijning en ongemotiveert kan worden, ‘alleen’ maar om het feit dat de bomen kleine of weinig appels hebben (de bins worden zo minder snel gevuld).
-        Dat je gaat ‘testen’ hoe vol je bins daadwerkelijk moeten zijn.
-       Dat je gewoon af en toe de tijd moet nemen om van het uitzicht om je heen te genieten, met name als je op de ladder staat, ongelooflijk!
-        Dat je buidelzak je de nodige frustraties kan bezorgen wanneer hij open springt op de momenten dat je dit niet wilt en zo kostbare appels verliest!
-        Dat Australiers van suiker zijn gemaakt, bij de minste regen wordt er al niet gewerkt.
-        Dat je niet teveel moet nadenken over (giftige en GROTE!) spinnen als je je handen en gezicht continue in spinnewebben steekt.
-         Dat rotte appels niet lekker ruiken en dat het nog minder aangenaam is om erin te knijpen :-S
-        Dat je tijdens het plukken veel tijd hebt om na te denken (of we hier iets wijzer van zijn geworden is de vraag...)
-        Dat ladders erg handig kunnen zijn, maar dat ze niemands beste vriend zijn. Ervan af vallen is geen pretje (daarom doet Erik inmiddels zowat al het ladderwerk, gaat ook veel sneller dan mijn geklungel op de steile hellingen)
-        Dat de grond bezaaid ligt met appels en hier dus regelmatig je nek over breekt. Vallen met een volle buidelzak in zachte appeltjes, niet echt mijn hobby...

Al met al hebben we het wel naar ons zin, mede dankzij de goede sfeer en de leuke mensen die hier rondlopen. De dagen die we hier maken zijn ook niet zo heel lang, en we hebben tot nu toe altijd weekend gehad. Dit is wel anders bij andere boomgaarden! Ook dit zorgt er natuurlijk voor dat we het wat langer volhouden. En een goede motivator is het geld wat we hier kunnen verdienen :-) Ondanks dat we ‘zo langzaam’ zijn, kunnen we onze bankrekening even goed spekken.


De avonden kunnen wel eens saai zijn, zonder tv, laptop (in reparatie, hopelijk volgende week terug) enzovoort. De paar spelletjes die we mee hadden genomen waren we snel zat, dus begonnen we maar foto’s na te schetsen. En gelukkig konden we wat boeken lenen van de bibliotheek.
In de weekenden wisten we ons daarentegen erg goed te vermaken. We zijn af en toe gaan wandelen in het Snowy Mountains National Park ‘hiernaast’.


Na 1 van die wandelingen dachten we een ‘omweg’ van 50 km te vermijden door de 4-wheel-drive route te nemen. Ze waren daar bomen aan het hakken en hierlangs rijden was op eigen risico! Wij dachten, het is zaterdag, dus ze zijn niet aan het werk, dat moet geen probleem zijn. Na 15 langzame kilometers door de bergen, over hele slechte wegen (!!) kwamen we een flinke boom over de weg tegen. Deze was wat groter dan eerdere boompjes die we van de weg konden slepen. Daarnaast wisten we niet eens of we wel goed gingen, want er stond niets aangegeven! We dachten genoodzaakt te zijn terug te keren over die verschrikkelijke weg, maar na goed kijken en proberen bleken we net aan (!!!!!) onder de boom door te kunnen, met behulp van Eriks goede rijkunsten, en natuurlijk met behulp van mijn goede aanwijzingen. Het was echt milimeterwerk! 2 kilometer later wisten we dat we goed zaten, Batlow was nog maar 10 kilometer daarvandaan, maar hier stond ook een bord dat de weg afgesloten was (dat ze dit niet even eerder hadden kunnen aangeven is typisch Australisch). We negeerden dat, aangezien we niet terug wilden, maar vlak erna bleken we echt een bulldozer nodig te hebben om verder te kunnen. We bleken dus niet anders te kunnen dan terug onder die boom door, maar dan van de moeilijke kant! Ik moest in het raampje hangen zodat de auto iets lager kwam te liggen, maar ondanks dat schraapten we langs de boomstam, het ging niet anders. Gelukkig hadden we geen schade. We hebben ons lesje wel geleerd en zijn weer een ervaring rijker.

We zijn er ook achter gekomen dat er een asiel in de buurt is! Hier in Australie kan je je dieren naar een ‘Pound’ brengen, en ook gevonden dieren worden hiernaartoe gebracht. Dieren met chip worden nog 14 dagen in leven gelaten, zonder chip worden ze al na 7 dagen afgemaakt. Lorene probeert om zoveel mogelijk van deze beestjes te redden en ze zoekt daarna een goed thuis voor hen. Het zijn voornamelijk honden, en wij zijn hier dus regelmatig in de weekenden te vinden om te helpen. We geven de honden wat aandacht en gaan een stukje met ze wandelen enzovoort. Daarnaast hebben we ook af en toe wat honden meegenomen in ons huisje zodat ze een lekkere warme nacht hadden, onbetaalbaar!
Ze hebben nu ook een baby-posum die ze om de paar uur moeten voeren, heel lief om te zien. Als deze sterk genoeg is laten ze deze weer vrij in de natuur.


Het weer is hier trouwens nog regelmatig goed, maar het is voelbaar herfst. Als er geen zon is, is het koud! Zeker als het regent. De nachten zijn vanaf het begin al erg koud in ons ongeisoleerde huisje, dus we hadden al vrij snel een elektrische verwarming aangeschaft.

We hebben met de mensen in Bourke afgesproken dat we eind april komen, aangezien we het hier dus naar ons zin hebben en we ook wel eventjes lekker kunnen verdienen. Dan heeft het water ook genoeg tijd om weg te trekken.

We zullen vlak voordat we hier weggaan nog even van ons laten horen.

Liefs,
Erik & Sanne

zondag 4 maart 2012

Australie - Gold Coast, Byron Bay, Lightning Ridge en Dubbo, veel nattigheid

Twee weken geleden zijn we, zoals we zeiden, snel weg gegaan van de farm in Goondiwindi. Gelukkig kregen we wel betaald, want we hadden tot dan toe nog geen contract of iets dergelijks getekend. Met een zak geld zijn we op weg gegaan naar de Gold Coast, het Costa Brava van Australie: zon, zee, strand en veel toeristen! We stonden (gelukkig) op een rustige camping hier 30 km vandaan, vlakbij twee mooie National Parks.

De eerste vier dagen heeft het hier helaas heel veel geregend. Toch hebben we wel even de toeristische plekjes aan de Gold Coast opgezocht, hebben we Sea World en Movie World gezien en hebben we een regenachtige wandeling gemaakt in een dicht regenwoud in Lamington National Park. Een van de avonden hebben we ons vermaakt met een dinnershow: "Spirit of the horse", erg indrukwekkend en mooi!

Sea World


Toen het eindelijk wat mooier weer werd hebben we een mooie maar natte wandeling gemaakt door Springbrook National Park met heel veel watervallen die na zoveel regen erg wild waren. De wandelpaden stroomden op sommige plekken over :-P


Op de laatste dag hier zijn we nog naar Wet 'n Wild geweest, een glijbanen pretpark aan de Gold Coast, ook erg leuk!

We hebben ons hierna nog een dagje vermaakt in Byron Bay, een hippieplaatsje, waar heel veel backpackers te vinden zijn. Aangezien we niet van plan waren daar langer te blijven was het ook niet heel erg boeiend voor ons. Maar mocht je als backpacker eenzaam zijn dan kan je hier leuke mensen ontmoeten!
Vervolgens gingen we het binnenland in, op weg naar Bourke, onze werkplek :-) 
Een van de interessante plaatsen onderweg was Lightning Ridge, een bekende plaats waar het zeldzame zwarte opaal wordt gewonnen. We hebben hier een opaalmijn bezocht en zijn de verschillende shopjes ingeweest, ongelooflijk hoe duur dat spul is! 
Hier hebben ze ook Artesiaanse baden, zoals veel plaatsen in de buurt. Onder een groot gebied van New South Wales en Queensland ligt heel veel water "opgeslagen" wat door de warmte of iets dergelijks omhoog komt. Tegenwoordig wordt dit water voor veel dingen zoals irrigatie gebruikt en niet meer verspild. Daarnaast heb je de Artesiaanse baden waar dorpsgenoten samenkomen om te baden en de dag te bespreken :-P Het is eigenlijk een groot zwembad, alleen het water is tussen 40 en 46 graden Celcius, ongelooflijk hoe heet dat is!! Erik wist niet of hij dit wel zo leuk vond :-P

Na Lightning Ridge zouden we eigenlijk vrijwel direct doorgaan naar Bourke, tot we erachter kwamen dat de weg afgesloten was vanwege overstromingen. Na wat navragen en nabellen bleek dat het de dagen erna opnieuw veel zou regenen, en dat die weg de komende dagen/weken nog wel dicht zou zitten. Dit betekende een omweg van zo'n 400 km, heel fijn. Aangezien Bourke op dit moment nog steeds heel geisoleerd ligt en we niet op de farm zelf zouden kunnen komen vanwege al het water werd ons aangeraden om halverwege deze omweg, in Dubbo, te wachten.

Door deze onverwachte wending en wat lekke banden kwamen we laat aan op de camping in Dubbo. We hebben in de regen onze tent opgezet en zijn zonder fatsoenlijke maaltijd meteen maar ons bedje ingedoken waar alles nat en klam was. Heel de nacht heeft het hard geregend en gestormd en kwamen we dus niet echt toe aan slapen.
De dag erna zijn we in Dubbo in de bibliotheek waar we even op internet gingen Hermina tegen gekomen. Zij is op haar 11e vanuit NL naar Australie geemigreerd en woont hier nu samen met haar Australische man. Zij nodigde ons uit om de komende dagen bij hun in hun droge huis te verblijven, heerlijk. Hier hebben we afgelopen nacht wat slaap ingehaald en verblijven we nu. Morgen bellen we naar Bourke voor meer informatie over hoe nu verder :-) We hopen dat we hier snel terecht kunnen, maar we vrezen het ergste. Al de regen die in zuid-New South Wales en in Queensland valt stroomt door Bourke naar Adelaide, waar het de zee instroomt. Aangezien het een natte zomer was, heeft Bourke de helft nog niet eens gehad... 
We houden jullie op de hoogte!

Liefs,
Erik & Sanne