Op veler verzoek hier nog een berichtje! Het is trouwens ontzettend leuk om alle reacties te lezen, dus bedankt daarvoor! Weten we in ieder geval dat niet alleen wij het leuk vinden om te schrijven, maar dat er ook nog interesse in is ;-) En dat jullie ons, ondanks dat we niet in NL zijn, niet vergeten :-P
Inmiddels zijn we hier redelijk ingewerkt en kunnen we veel dingen alleen ook doen. Dat is wel zo prettig, dan hoef je niet continue achter iemands billen aan te lopen en alles te vragen. Ook de hondennamen zitten allemaal in ons hoofd: 120 in totaal! Je leert het gedrag van de honden ook steeds beter kennen en dat is heel handig en leuk.
Het werken hier is aan de ene kant niet eens zo heel erg zwaar.. En het meeste is leuk om te doen. Maar doordat het lange dagen zijn, je continue bezig bent en het best wel hectisch is slaat de vermoeidheid hier toch wel toe (nu al, in het 'rustige' seizoen).
Ons lichaam heeft hier trouwens ook behoorlijk wat te verduren. We zitten echt helemaal onder de blauwe plekken van het vallen, maar ook doordat de honden tijdens het knuffelen tegen je opspringen. Al die nagels tegen je benen vormen leuke blauwe plekjes. Erg mooi... ;-)
Ons lichaam heeft hier trouwens ook behoorlijk wat te verduren. We zitten echt helemaal onder de blauwe plekken van het vallen, maar ook doordat de honden tijdens het knuffelen tegen je opspringen. Al die nagels tegen je benen vormen leuke blauwe plekjes. Erg mooi... ;-)
Zo ziet een normale dag er ongeveer uit (voor nu, dat kan dus elk moment veranderen, afhankelijk van het weer, de trainingstoestand van de honden, of er gasten zijn etc.):
- 8.00 gaat de wekker (eigenlijk vrij relaxed, niet te vroeg!). We kleden ons aan en voeren de huishonden (als we daarvoor staan ingedeeld). Daarna laten we het (nog half bevroren) vlees inweken in heet water voor de honden voor hun ontbijt. En vervolgens maken we koffie, thee en eigen ontbijt en gaan daarna lekker ontbijten.
- 9.00 begint de werkdag (van maandag tot vrijdag, en zaterdag en zondag eigenlijk om 10.00)
- Meestal staan we ingedeeld bij het voeren van één van de twee kanten (Neue of Alte Zwinger). Je gaat dan met een groot vat 'soep' (warm water met vlees) en een vat droogvoer in een kar alle hokken langs en geeft de honden wat eten. Normaal krijgen de honden een halve schep 'soep' en een halve beker droogvoer, maar dunne honden krijgen meer droogvoer en te dikke honden minder, een paar honden krijgen medicijnen, en sommigen iets tegen diarree door hun voer. Daar moet je dus ook op letten.
- Soms staan we ook ingedeeld bij de pups. Je maakt een wandeling met ze en geeft ze daarna wat te eten. Ook erg leuk om te doen. Ik ben zelf gaan proberen om ze eerst te laten zitten voordat ze eten krijgen :-P Vinden ze minder leuk, maar aan de andere kant gaat het wel steeds beter. Alleen 's avonds wil het nog niet zo lukken, want dan is het lastiger om de honden uit elkaar te houden in het donker (met alleen een mijnwerkerslampje op je hoofd). Bij het wandelen wil ik de volgende keer eens met de mountainbike gaan, schijnen ze ook erg leuk te vinden!
- Vorige week was het zo dat de honden 's middags pas getraind werden, maar afgelopen dagen beginnen we daar 's ochtends mee. Het ontbijt wordt dan even uitgesteld tot na de training. Hoe een training eruit ziet zal ik later in het bericht zetten.
En rennen maar! |
- Meestal is het dan ongeveer tijd om zelf te gaan eten. We hebben dan ongeveer pauze van 13.00 tot 14.00.
- 's Middags staan minimaal 2 personen (1 per kant) ingedeeld om schoon te maken in de 'Zwinger'. Dat betekent: poep scheppen, water controleren en evt. stro verwisselen. De honden moeten daarnaast ongeveer 30 minuten tot een uur hun hok uit. Nadat je hun hokken hebt schoon gemaakt is het dus even tijd om te knuffelen. Dit alles gaat in groepen van ongeveer 10-15 honden per keer, dus dat betekent dat je in de 'Neue Zwinger' (40 honden) ongeveer 3 uur daarmee bezig bent en in de 'Alte Zwinger' (70 honden) duurt dat ongeveer 4 uur.
- Daarnaast kan je ingeroosterd staan voor bijv.: stofzuigen, brood bakken, inkopen doen, 'hondenkeuken' schoonmaken etc. Dit moet je dan ook nog tussendoor plannen.
Er zijn echter ook momenten dat je nergens ingedeeld staat en dan is er een lijst met andere taken die gedaan moeten worden. Ik heb bijv. zaterdag daken gemaakt en ik ben reuzetrots dat het ook allemaal gelukt is! Erik heeft me wel alles uit moeten leggen: hoe de boormachine en de zaag werkt, maar daarna heb ik alles zelf gedaan en uiteindelijk is dat allemaal gelukt! Vooral het zagen vond ik wel eng, omdat ik behoorlijk grote platen moest zagen en dan loop je echt te hannesen met dat apparaat aan... Maar ik heb al m'n 10 vingers nog! Daarnaast zijn er nog wel wat andere klusjes die altijd gedaan kunnen worden zoals een kapotte deur bij de sauna. We worden wel bezig gehouden ;-)
- Meestal volgt daarna alweer het avondeten van de honden, rond 17.00 of 18.00 uur. Daarmee ben je ongeveer een uurtje bezig en dan zit meestal de werkdag erop (dit is meestal tussen 18.00 en 19.00 uur).
- Soms moet je nog wat andere klusjes doen als je nog niet alles af hebt gekregen. Daarnaast is er altijd nog 1 persoon die 's avonds de pups nog een keer moet voeren rond 21.00 uur.
- Daarna koken we meestal wat voor onszelf. De laatste week hebben we ook wat vaker met z'n 3en of 4en gekookt (met Thorsten en soms ook met Martin), wat nog gezelliger is!
- Rond 21.00 uur zitten we meestal weer in onze kamer, tenzij we nog wat nakletsen in de lodge. En dan liggen we meestal tussen 22.00 en 23.00 uur in bed.
Training:
Een training ziet er als volgt uit: HECTISCH!! Echt niet normaal! De honden zijn enorm wild en doen helaas niet alles wat je wilt. De honden die getraind gaan worden haal je uit hun hokken (als het even tegenzit lukt het niet om de andere honden uit hetzelfde hok tegen te houden, en probeer zo'n hond die enorm zin heeft om mee te rennen dan maar terug te roepen in dat lawaai van geblaf van 70 honden!). De honden krijgen dan een halsband om en worden dan uit de 'Auslauf' gehaald en daarbuiten aan een ketting vastgemaakt. Hier krijgen ze een tuigje om en worden vervolgens voor de trainingsauto (14-16 honden), trike (4-5 honden) of quad (?) gespannen. Daarna moet je opschieten, want die honden staan op springen en reageren hun geladen toestand soms af op hun buurman en dat wil je niet. Dus snel in de auto of op de trike en weg gaan we! De ronde die we nu maken is nog een half uur, met onderweg een waterpauze. Dit wordt elke week weer wat langer. De achterblijvers kunnen vast wat poep gaan scheppen, andere honden eruit halen voor de training erna, voer maken, etc. Bij terugkomst krijgen de honden wat eten en zijn ze gelukkig een stuk rustiger.
Deze week deden we per dag maximaal 2 teams. Komende week staan echter op sommige dagen 5 teams op het programma! Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan!
Deze week deden we per dag maximaal 2 teams. Komende week staan echter op sommige dagen 5 teams op het programma! Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan!
De honden uit de 'Auslauf' halen |
Aan de ketting vastmaken |
Gisteren moest ik een 3-gangen menu bereiden. Ik heb gekozen voor een salade vooraf, spaghetti met pilzen saus als hoofdgerecht en een Hollandse appeltaart toe. Volgens mij hebben ze alles lekker gevonden, dus dat is meegenomen! Ze dachten achteraf alleen dat er komkommer in de pilzen saus zat (omdat er een paar groene stukjes in zaten), maar dit waren ook de 'Steinpilzen'.... Tja, dat kon ik ook niet weten. Ik had vandeweek een pilzen soep gemaakt (even testen hoe dat smaakt etc.) maar verder had ik ook geen idee van hoe dat eruit moest zien. Volgens mij is niemand er ziek van geworden... ;-)
Het weer:
Het weer ik hier eigenlijk best goed. De afgelopen week geen/nauwelijks regen gehad. Het is wel een stuk kouder dan in NL, maar eigenlijk is dat voor ons geen probleem, je doet gewoon een extra trui aan. Voor het trainen is dat alleen maar gunstig, want als het iets warmer zou zijn houden de honden het minder lang uit. Het is hier overdag rond de 7°C, en 's nachts vriest het. In huis is het ongeveer 15°C (of iets daaronder), en in het begin vonden we dit koud, vooral 's nachts, maar nu zijn we daar aardig aan gewend en is het allemaal geen probleem meer. Nu afwachten tot de echte kou! We kijken allemaal uit naar de sneeuw zodat we kunnen gaan trainen met de echte sledes...
Planning:
Aanstaande donderdag zijn Erik en ik samen vrij en als het een beetje mooi weer is (lees: niet regent) dan willen we wel even gaan kanoën. We hebben afgelopen week al een keer een half uurtje met z'n 3en (met Torsten) gekanoed na het werk. We hebben mogen genieten van een prachtige zonsondergang :-) Je kan hier echt heel mooi kanoën, we zitten langs een meer die uitloopt naar allerlei andere meren. We gaan het donderdag eens even allemaal verkennen. Er zullen dan nog wel wat foto's volgen :-)
Volgende week komen (voor ons de eerste) gasten. 2 Zwitsers. Dat betekent dat die week een 2-gangen diner bereid moet worden (In de herfst is het 2 gangen, ene dag voorgerecht, andere dag nagerecht. In de winter krijgen de gasten een 3-gangen diner). Wij staan ook ingedeeld als chefkok, ieder op 1 dag, en daarnaast ben je een keer het 'hulpje'. Het is toch wel eng om te gaan koken voor gasten die behoorlijk veel betalen voor een vakantie en dus ook wat mogen verwachten van het eten. Ondanks dat het nu zo makkelijk gaat het met eten zijn ze hier toch wel 'streng' wat dat betreft. Als we in hun ogen iets raars hebben gemaakt kunnen we het gelukkig altijd gooien op: "Tja, dat is typisch Hollands". We gaan het meemaken!
Over een aantal weken komt hier ook iemand te 'wonen' die de honden van één of andere rijke Italiaan gaat trainen. Die Italiaan betaald ook voor haar verblijf, dus 's avonds wordt er dan ook gekookt voor haar. Wel alleen een hoofdgerecht. Eigenlijk niet eens zo verkeerd, want dat betekent dat je op een aantal avonden gewoon kan aanschuiven bij een fatsoenlijk gerecht, en niet om 19.00 uur nog hoeft te bedenken wat je gaat maken terwijl je het liefst op de bank gaat liggen.
De eerste Nederlanders hebben inmiddels ook geboekt voor in de winter. Dat betekent dat één van ons waarschijnlijk ook op tour gaat!
Volgende week komen (voor ons de eerste) gasten. 2 Zwitsers. Dat betekent dat die week een 2-gangen diner bereid moet worden (In de herfst is het 2 gangen, ene dag voorgerecht, andere dag nagerecht. In de winter krijgen de gasten een 3-gangen diner). Wij staan ook ingedeeld als chefkok, ieder op 1 dag, en daarnaast ben je een keer het 'hulpje'. Het is toch wel eng om te gaan koken voor gasten die behoorlijk veel betalen voor een vakantie en dus ook wat mogen verwachten van het eten. Ondanks dat het nu zo makkelijk gaat het met eten zijn ze hier toch wel 'streng' wat dat betreft. Als we in hun ogen iets raars hebben gemaakt kunnen we het gelukkig altijd gooien op: "Tja, dat is typisch Hollands". We gaan het meemaken!
Over een aantal weken komt hier ook iemand te 'wonen' die de honden van één of andere rijke Italiaan gaat trainen. Die Italiaan betaald ook voor haar verblijf, dus 's avonds wordt er dan ook gekookt voor haar. Wel alleen een hoofdgerecht. Eigenlijk niet eens zo verkeerd, want dat betekent dat je op een aantal avonden gewoon kan aanschuiven bij een fatsoenlijk gerecht, en niet om 19.00 uur nog hoeft te bedenken wat je gaat maken terwijl je het liefst op de bank gaat liggen.
De eerste Nederlanders hebben inmiddels ook geboekt voor in de winter. Dat betekent dat één van ons waarschijnlijk ook op tour gaat!
Al met al weer een lang bericht.. Dat heb je als je even niets van je laat horen ;-) Tot snel weer! Enne, laat even een berichte achter. Vinden we leuk! ;-)
Liefs, Erik en Sanne
Hey Sanne en Erik,
BeantwoordenVerwijderenKlinkt al aardig vertrouwd daar:). Fijn
dat jullie al zo gewend zijn en het naar jullie zin hebben. Geniet ook lekker van jullie vrije dag donderdag, hopelijk kanoeen.
Liefs, Esther
Tuurlijk zijn we jullie nog niet vergeten.... zo snel kom je niet van ons af hoor:D hehe.
BeantwoordenVerwijderenMaar jeetje, wat is dat snel gegaan dan, dat je al die namen etc al kent! Klinkt alsof jullie al aardig gewend zijn..:)
Geniet er van en veel plezier met het kanoën donderdag!:)
Knap hoor dat jullie voor de groep kunnen koken.
BeantwoordenVerwijderenHebben jullie overigens al inkopen gedaan voor de winterkleding?
Vervelen doen jullie daar zo wij lezen allerminst. Werken geblazen is het daar.
Wij zijn benieuwd wanneer de site ook in de Nederlandse taal wordt ingevoerd.
Aardig voor de Nederlandse geinteresseerden.
Zal de belangstelling van de Nederlanders met de wetenschap dat daar Nederlandse begeleiding is doen toenemen denken wij zo. Wij houden het hierbij en wensen jullie veel plezier in de activiteiten aldaar. Tot onze volgende reactie.
Toen ik net thuis kwam met Ruben (en boodschappen) zei Pa: er is mail van Erik en Sanne. Ik zit nu dus al lekker te lezen mét een kop koffie, terwijl Ruben nog met z´n jas aan en mét boodschappen in de wagen zit.Sstt.. Erg leuk om jullie belevenissen zo een beetje mee te maken! Sanne, wat eng met die zaag, jakkes!!
BeantwoordenVerwijderenHartelijke groetjes en laat Erik ook maar eens wat schrijven hoor.
Hoi Erik en Sanne,
BeantwoordenVerwijderenUit je verhaal klinkt, dat de situatie al helemaal vertrouwd is :-)
@Sanne, Vet knap dat je de daken helemaal hebt gemaakt! Handige harry ;)
@Erik, heel goed dat je dat Sanne hebt geleerd! Goede meester ;)
Geniet ervan om donderdag samen wat te doen!
Ben stiekem heeeel benieuwd hoe het bij jullie in het echt is:-)
Liefs, Merel
Ps. Ik heb mijn eerste echte versie van scriptie ingeleverd; werd eens tijd.
yes, een berichtje van erik en sanne!! was erg benieuwd hoe het bij jullie was, klinkt goed: druk, maar leuk. veel plezier donderdag!
BeantwoordenVerwijderenHoi Sanne en Erik,
BeantwoordenVerwijderenWat een ander leventje daar in het hoge noorden. We kijken iedere keer uit naar jullie berichtjes. Jullie hebben een aardig druk dagprogramma. Geniet van jullie vrije dag a.s. donderdag!
Hoi Sanne er Erik!
BeantwoordenVerwijderenFijn dat het allemaal begint te wennen. Jullie programma is erg druk, maar wel super leuk! Geniet van jullie vrije dag samen donderdag.
Liefs, Anne
Jaja, jullie maken wat mee! Hard werken, maar dat is toch lekker. Heerlijk om zo lekker fysiek bezig te zijn. Knap en heel prettig dat jullie nu al die honden al uit elkaar weten te houden. Fijn ook dat jullie lekker ingewerkt raken, dat geeft je vast een goed gevoel en vertrouwen voor de volgende uitdaging die jullie staat te wachten; het begeleiden van toeristen. Dat gaat vast helemaal goed komen.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om deze ontwikkelingen/vorderingen weer te lezen.
Groeten,
Menno en Karla
hoi erik en sanne
BeantwoordenVerwijderenhee wat leuk om weer wat te lezen over julli avontuur,ik heb de laatste dagen elke dag wel even gekeken of julli al wat geschreven hadden, wat fIJN dat julli al beginnen te wennen, dat filmpje vond ik stoer [gaaf] en die fotos zijn zoóooo mooi, sterkte met de eerste gasten en werkse en genietse.groeten van je pappie.xxx
Hey Sanne en Erik,
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om jullie verhalen iedere keer te lezen. Het klinkt echt wel als een avontuur. En druk inderdaad, maar anders druk dan in Nederland. Lijkt me echt heel erg leuk!
Geniet ervan. En dat koken: heel slim dat je het gewoon op de Hollandse kost gooit als er iets niet helemaal goed uitpakt.
Groeten,
Simone, Muyiwa, Gabriel
hoi daar in het hoge noorden. hier berichtje van anne R. prachtige blog hoor. foto's zien er prachtig ui en volgens mij zijn jullie echt aan het genieten daar. dat poep scheppen klinkt niet super maar voor de rest well super cool (zou gijs zeggen).
BeantwoordenVerwijderenIn het altijd mooie amsterdam is het erg regenachtig. volgende week staat de herstvakantie weer voor de deur en gaan we met de kids 2 dagen naar de efteling. ook is er hier het cinekid festival. films en workshops voor kinderen van alle leeftijden. Drukte van belang dus. geniet ze en tot mails/skypes